Přesuňme sídlo Národní sportovní agentury do Ostravy

Publikováno: 25.02.2019

Oživme po letech Poslanecké sněmovně návrhy na přesun alespoň jednoho státního úřadu do Moravskoslezského kraje. Je to kraj, který si bezpochyby alespoň jeden takový úřad zaslouží. Podpoří to jak decentralizaci státní správy, tak strukturálně postižený kraj. V rámci druhého čtení novely zákona o podpoře sportu, která předpokládá vznik nového úřadu, tzv. „Národní sportovní agentury“ jsem proto navrhl, aby Národní sportovní agentura, coby správce veškerého sportu v České republice sídlila v Ostravě.

Ačkoliv návrh zákona předpokládá pražskou adresu nově vniklé Agentury, podal jsem pozměňovací návrh, aby sídlem byla právě Ostrava.

V minulosti snahy moravskoslezských poslanců vždy ztroskotaly na tom, že chtěli přesouvat už zavedené úřady a argumentovalo se tím, že je to nemožné. Národní sportovní Agentura je však úplně nový úřad a neexistují ani historické, ani geografické a ani administrativní důvody, proč by to nešlo.

Ostrava si jednoznačně zaslouží, aby zde nová agentura sídlila. Máme tady dostupné budovy, pozemky i lidi. Když se podíváte na trh práce, tak budete asi těžko hledat 50 nových zaměstnanců v Praze, stejně tak máme mnohem levnější budovy i pronájmy.

Důvody pro přesun sídla však nejsou jen ryze technické. Ostrava patří k nejvýznamnějším sportovním centrům České republiky a z řady důvodů jeví být vhodnou lokalitou. Mimo jiné to bylo potvrzeno tím, že získala pro rok 2014 titul Evropského města sportu. V Ostravě se konají významné mezinárodní soutěže a turnaje, např. atletický mítink Zlatá tretra, Mistrovství světa v ledním hokeji 2015 nebo Mistrovství Evropy v krasobruslení 2017. Působí zde celá řada sportovního klubů účastnících se největších českých sportovních soutěží, jmenujme třeba Baník Ostrava, HC Vítkovice Ridera, basketbalový klub NH Ostrava a mnohé jiné. Ostrava je zároveň důležitým centrem sportovního vzdělávání, neboť zde působí Katedra studií lidského pohybu na Pedagogické fakultě Ostravské univerzity a Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových. Na řadě našich základních škol jsou zřízeny sportovní třídy s velmi propracovanou metodikou vzdělávání. Zkrátka a dobře, Ostrava má veškeré předpoklady k tomu, aby zde sídlil nový úřad.

Novela zákona o podpoře sportu mimo jiné předpokládá, že v letech 2019 a 2020 má agentura přijmout až padesát nových zaměstnanců, a pokud se podíváme na aktuální situaci trhu práce, můžeme očekávat, že nalezení tohoto počtu zaměstnanců v Praze může být značně problematické, ne-li nemožné. Ostrava by naproti tomu disponovala velmi kvalitním počtem uchazečů a právě v Ostravě může být nalezení zaměstnanců pro tuto agenturu mnohem snadnější. Navíc můžeme zcela jistě předpokládat, že míra fluktuace těchto zaměstnanců by v Ostravě byla řádově nižší než v Praze, což by výrazně přispělo k tomu, aby agentura fungovala stabilně, zejména v době svého vzniku. Pozitivní dopad na region Ostravska by však byl oboustranný, protože ceny nemovitostí a jejich pr