K novele zákona o podpoře sportu

Publikováno: 22.10.2018

Již potřetí je na schůzi Sněmovny zařazena novela zákona o podpoře sportu, kterou připravil poslanec Hnutí ANO Milan Hnilička.

Na předchozích schůzích Sněmovny nedošlo ani k projednání tohoto bodu v prvním čtení, ani k otevření obecné rozpravy, a to i přesto, že devatenáctá schůze schválila projednání této novely jako pevný bod zasedání.

Nadcházející dvacátá schůze tak sice novelu má zařazenou na pořad schůze, stejně jako podvýbor pro sport, zda však skutečně dojde k projednání, neví dnes ani předkladatelé sněmovního tisku, mezi nimiž najdeme jak zástupce Hnutí ANO, tak KDU-ČSL nebo ČSSD.

Jakoby už sport nebyl vládní prioritou, ke které se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení…

Ona novela zákona o podpoře sportu má ve svém návrhu dvě roviny:

Obsahovou (věcnou), kde je popisován budoucí mechanismus zejména financování sportovních aktivit, fungování sportovních rejstříků a náplň orgánu, který za ně bude ručit.

Prováděcí (technickou), ve které předkladatelé popisují budoucí organizační uspořádání sportu – tedy vznik Národní Agentury pro sport, včetně institutu jejího předsedy, dozorového orgánu, postavení samotné agentury, apod.

Hloubkové zamyšlení nad tím, jak však český sport uchopit z celostního hlediska chybí. Dnes se ostatně nikdo na ministerstvu školství moc nezamýšlí nad takovými věcmi, jak má český sport v budoucnu vypadat nebo jak dostat děti zpátky ke sportu.

Že sport potřebuje systém, a to systém komplexní, který bude hierarchicky prostupovat amatérským sportem, přes výkonnostní až po ten vrcholový a profesionální ví dnes všichni, kdo se po odborné stránce sportem zabývají.

Ostatně, dnešní stav, ve kterém není ani právně definováno co to vlastně sport nebo tělesná kultura je, kdo je sportovec, či profesionální sportovec je nejen tristní, ale potenciálně velmi nebezpečný.

Český sport potřebuje systém. Potřebuje jasně danou sportovní strategii na úrovni politiky, která bude určovat směr, filozofii a jeho priority. Česká republika by nutně potřebovala ucelenou sportovní koncepci a hlavně stabilitu a jasné postavení. Ucelenou a čistou představu s prioritami a jasně pospanými nástroji, které je budou plnit.

Novela z dílny Hnutí ANO jej nepřináší.