Dvacet minut Radiožurnálu

Publikováno: 01.02.2020

(Radiožurnál ) Česko má nový úřad. Poslanci schválili vznik Národní sportovní agentury, která by měla od ministerstva školství převzít financování sportu. Jedním z těch, který agenturu podpořil, je bývalý skokan na na lyžích a poslanec ODS Jakub Janda, i když ve Dvaceti minutách Radiožurnálu přiznává, že byl zastáncem spíše ministerstva než agentury.

Celý rozhovor s Jakubem Jandou si můžete poslechnout na ČRo - Radiožurnál.

„Hlasoval jsem pro, protože sportovní prostředí by se mělo narovnat a věřím tomu, že by tomu sportovní agentura mohla pomoci,“ nastiňuje v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Podle schváleného zákona bude šéf agentury moci být zároveň i poslancem. To je podle Jandy výhoda – jako poslanec bude mít blíže k parlamentu. Hlavním přínosem je podle něj nicméně to, že sport bude vytržen z ministerstva školství.

Agentura je z mého pohledu předskokanem ministerstva.“ Jakub Janda

„V dnešní době se sport může lépe koncepčně uchopit, myslím si, že financování bude daleko průhlednější,“ dodává s tím, že 20 úředníků na ministerstvu nemělo čas věnovat se vrcholovému sportu, a zároveň sportu volnočasovému, sportu dětí nebo sportu hadicapovaných.

Na druhou stranu připomíná, že ohledně nově vzniklé agentury schází parlamentní kontrola, předseda agentury má také silné, až autokratické postavení – je volen na šest let a velmi problematicky odvolatelný. Proč tedy zákon i s výhradami podpořil?

„Vzešel jsem ze sportovního prostředí, vím, jak sport u nás fungoval nebo nefungoval,“ uzavírá.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Budeme mít nový úřad. Poslanci dnes schválili vznik Národní sportovní agentury, která by měla od Ministerstva školství převzít financování sportu. Čemu nová agentura pomůže? Jak změní systém českého sportu? A nebude jen dalším úřadem navíc? Mým dnešním hostem je bývalý úspěšný skokan na lyžích, dnes poslanec Občanské demokratické strany, Jakub Janda. Dobrý den, vítám Vás.
 

Přepis rozhovoru:

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Dobrý den.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane 
poslanče, Vy jako bývalý sportovec máte ze vzniku té agentury radost?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já bych nechtěl úplně říct, že mám tady z toho radost, protože všichni ví, že já jsem byl zastáncem spíše ministerstva než agentury. Bohužel ministerstvo se nepodařilo, podařila se tato agentura. Já jsem vzešel ze sportovního prostředí a vím, že v tom sportu to nefunguje, tak jak by to fungovat mělo. Sport je součástí MŠMT a celou dobu jsem tvrdil, že z toho MŠMT by se ten sport měl vytrhnout. Toto se podařilo, dneska jsme prohlasovali nějakou agenturu, Vy to asi budete zmiňovat, že já jsem hlasoval pro, protože myslím si, že sportovní prostředí by se mělo narovnat, a věřím tomu, že ta sportovní agentura by tomu mohla pomoct.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Do jaké míry jste se podílel na přípravě toho celého návrhu? Já vím, že jste předkládal své vlastní pozměňovací návrhy poměrně rozsáhlé. Byl to komplexní pozměňovací návrh. Ale zajímalo by mě, jak moc jste spolupracoval s Milanem Hniličkou, který je hlavním autorem toho návrhu.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
S kolegou Hniličkou jsme měli rozsáhlé hodiny diskusí. A je pravda, že když přišel s první novelou zákona o podpoře sportu, tak tenkrát jsem mu narovinu řekl, že tady toto je totální paskvil a toto podpořit nemůžu. Poté Milan Hnilička přišel s nějakým komplexním pozměňovacím návrhem, kde reflektoval některé moje návrhy, některé mé názory, ale nereflektoval je úplně všechny samozřejmě. Na základě toho já jsem podal komplexní pozměňovací návrh. Ale Vy jste se ptala na té přípravě. Opravdu bylo to, já nedokážu ani odhadnout, vlastně tady na tom pracujeme už od začátku sněmovny.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mně jde tak trochu o to, jestli byste se označil za spoluautora té Národní sportovní agentury?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Kdybych se označil za spoluautora, tak jsme psaný v hlavičce tady toho pozměňovacího návrhu. Takže spoluautorem nejsem. Jsem pouze nějakým přispěvatelem a nějakým, dá se říct, nechci říct, že úplně spolupracovníkem. Já jsem byl jsem tady u toho hodně opozicí.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pojďte mi říct, čím podle Vás tato agentura nejvíc českému sportu prospěje. A ptám se na to s ohledem na to, že se na vznik agentury snáší poměrně velká kritika. Piráti to označují za trafiku, za trafiku pro konkrétně tedy 
poslance Milana Hniličku. Některé protikorupční organizace zase varují před tím, aby to nebyl jenom další neprůhledné centrum pro rozdělování peněz do sportu.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já se tady vrátím k té trafice pro 
poslance Hniličku. Já si tak zcela nemyslím, že to je trafika. Ano, jsou tam nějaké podmínky, že předseda musí splňovat nějakých 5 let praxe ve sportovním prostředí, nebo ve sportovním prostředí musí nějak manažersky vést nějaký sportovní klub. Ale tady toto, myslím si, že těchto lidí v České republice je spousta, není to jenom Milan Hnilička. A tam se uvádí, že může být jak poslancem, může být senátorem, ale nemusí. Takže předsedu sportovní agentury v této republice si myslím, že v dnešní době může dělat cca půl milionu lidí. Kdo se vybere, ten to bude. Takže úplně tak zcela trafika to není.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Že Vám do toho vstoupím, pardon. Je podle Vás šťastné, že šéf agentury může být současně i 
poslancem? Jestli to přece jenom není náplň práce na plný úvazek.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Podívejte se, já si myslím, že šéf agentury, dá se říci je takovým malým ministrem. No není to ministerstvo, je to je to agentura, ale je to vlastně takový ministr. Tím pádem, když on je vlastně 
poslancem, tak má blíž k parlamentu a určitě k nějakým otázkám, které pak na něho budou směřovat a které budou pokládány. Když to bude nějaký člověk, který je mimo parlament, tak se tady nemusí ani objevit. A bude tady za to všechno zodpovídat pouze premiér. Samozřejmě, když budete interpelovat v rámci Národní agentury sportu, tak vždycky budete interpelovat na pana premiéra, který toto bude mít v gesci.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Takže podle Vás je to vlastně výhoda svým způsobem.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že určitě tady toto je výhoda, že tady to bude poslanec nebo 
senátor.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Abych se vrátila k té své otázce. Co tedy podle Vás budou ty hlavní přínosy té agentury?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Hlavním přínosem asi z mého pohledu, já neříkám, že to je pohled všech, je to, že konečně sport bude vytržen z MŠMT. Protože na MŠMT se sportu věnovalo nějakých 20 až 25 úředníků a opravdu ti úředníci, dá se říct, přerozdělovali jenom dotace. V dnešní době tento sport se může daleko lépe koncepčně uchopit. A jak už jsme, třeba Piráti tady zmiňují, že je tam málo transparentnosti, ale myslím si, že bude daleko financování a tady tyto věci budou průhlednější. A může se tady nastavit ta koncepce sportu, strategický plán sportu a další tyto věci s tím spojené. Předseda agentury nebo i vlastně řízení agentury může se věnovat sportu jak vrcholovému sportu, volnočasovému sportu, sportu handicapovaných, sportu dětí a dále tady těmto věcem. Těch 20 úředníků určitě na ministerstvu na to čas nemělo.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Nicméně to je tedy něco, co by možná mohlo nastat časem, pokud se na agentuře na takových koncepčních věcech, o kterých mluvíte, začne pracovat. Nicméně ten bezprostřední okamžitý dopad by měl být zejména v otázce rozdělování peněz, jestli tomu dobře rozumím.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Asi ano, ale agentura byla zřízena k tomu, že agentura by měla začít fungovat někdy já nevím, jestli 1. 6. a úplně plně pod správu by měla přijít 1. 1. 2020. Já věřím, že když někdo přišel s tímto návrhem, tak už má i jasně v hlavě nebo v hlavě, má už jasně na papíře stanoveno, jak by ta agentura měla začít pracovat a co by měla dělat. Takže myslím, že tato koncepce agentury, nebo práce té agentury už by měla být nastavena.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Budete se chtít na práci té agentury nějakým způsobem podílet?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já jsem opoziční 
poslanec, takže já se budu podílet, já budu poukazovat na všechny nedostatky. A o tom jsem se bavil i s Milanem Hniličkou, že když uvidím opravdu věc, která se mi nebude líbit nebo nebude podle toho, co nám bylo slibováno, tak já budu první, co tam bude stát za tím pultíkem a budu interpelovat na pana premiéra.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Ale říkáte, tedy že zůstanete plně v roli opozičního 
poslance. Já jsem se na to ptala, protože Vy jste i v některých předchozích rozhovorech hovořil o tom, že s Milanem Hniličkou budete spolupracovat v otázkách sportu, že to je Váš společný cíl, podpora sportu, proto jsem se ptala na to Vaše angažmá.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
V těchto otázkách Milan Hnilička je předsedou podvýboru sportu, já jsem místopředsedou, takže v těchto otázkách budeme spolupracovat. Ale potom je tady ta práce opozičního 
poslance a opravdu, když se mi něco nebude líbit a budou se dít nějaké nekalosti, protože sport svými kauzami si nějakými prošel, tak já budu ten, co na to bude poukazovat a budu opravdu křičet.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Říká můj dnešní host, kterým zůstává 
poslanec Občanské demokratické strany, Jakub Janda.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Pane 
poslanče, Vy jste ve svých předchozích odpovědích řekl, že jste poměrně velkým kritikem toho, v jaké podobě Národní sportovní agentura vznikla. Když jsem se ale dívala na Vaše mediální výstupy, tak hlavně z poslední doby Vaše hlavní výtka vůči té definitivní schválené podobě zákona bylo to, že sídlo agentury nebude v Ostravě. To je skutečně Vaše největší výhrada k tomu?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Není to moje největší výhrada. Byl to pozměňovací návrh, byl to jeden z mých pozměňovacích návrhů. Byl tam komplexní pozměňovací návrh, pak z toho komplexního pozměňovacího návrhu byly vytaženy nějaké dílčí pozměňovací návrhy, a pak tam byla samozřejmě ta Ostrava. Vraťme se někdy do minulosti, už za ministra Římana bylo tady slibováno, že nějaký úřad státní správy nebo nějaké ministerstvo se přesune do Ostravy. Toto se nikdy nestalo, jelikož tenkrát se tam mělo přesunout Ministerstvo dopravy tuším, bohužel nechtěli decentralizovat tenkrát státní aparát. Ale bylo slíbeno, že při vzniku nějakého nového úřadu nebo agentury, by se tady toto mohlo do Ostravy přesunout. Já jsem tento pozměňovací návrh podal, byly tam pozměňovací návrhy na Žďár, byly tam pozměňovací návrhy na Bruntál. To byl spíš takový, myslím si, výkřik do tmy. A když to vezmu, tak Ostrava opravdu splňovala všechny podmínky, aby tento úřad mohla mít.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Dobrá, ale nebyla to tedy Vaše hlavní výhrada, řekněme mediálně hlavní výhrada.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Ne, určitě nebyla to moje hlavní výhrada. Já jsem 
poslancem za Moravskoslezský kraj, byl jsem zvolen v Moravskoslezském kraji a samozřejmě Moravskoslezskému kraji se budu snažit pomoct. Tato agentura by tomu třeba pomoc mohla.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A co je tedy podle Vás největší slabina té agentury v tom formátu, v jakém vznikla? Kromě toho, že to není Ministerstvo sportu, což už jste zmínil, že je Vaše priorita.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já třeba když vezmu svůj komplexní pozměňovací návrh, tak byla by tam 
parlamentní kontrola. Ta teď momentálně není. Dále předseda agentury má velmi silné a dá se říct, že až autokratické postavení.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Je volen na 6 let tuším a je velmi problematicky odvolatelný.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Ano, je volen na 6 let a velmi problematicky odvolatelný. Možná, že z pohledu sportu je to dobře, když někdo začne, změní se vláda, nemůže ho jen tak lehce odvolat, ale to jsou jako další takové věci. Další věc, je to málo systémové, protože předsedu vlastně nenutí nic dělat strategie sportovní koncepce. On může, ale nemusí. Já jsem všechny tady tyto povinnosti ve svém komplexní pozměňovacím návrhu měl. Že opravdu předseda musí a musí se zodpovídat. Pak nedostatečná transparentnost. Já vím, že Piráti tady k tomu podávali pozměňovací návrh, ten tady zase v této transparentnosti se mi tak nelíbil.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
To zní jako poměrně zásadní výhrady, přesto jste tedy ten zákon ale podpořil. Co byl ten hlavní důvod, který Vás k tomu vedl, že jste nakonec ruku pro ten zákon i s těmi výhradami, které říkáte zvedl?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já už jsem to tady zmínil na začátku našeho rozhovoru, že jsem to zmínil, protože já jsem vzešel ze sportovního prostředí a vím, byl jsem 25 let profesionálním sportovcem a vím, jak ten sport u nás vlastně fungoval-nefungoval. No, a ta hlavní výhrada byla to, nebo proč jsem pro to ruku zvedl, že opravdu sport je tak obsáhlá agenda, že 20 úředníků na MŠMT to stíhat nemůže a sport se musel vytrhnout z MŠMT.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Jedna z výhrad, která vůči té agentuře zaznívá a ráda bych, jestli pro to existuje, nebo jestli Vy proto máte nějaké vysvětlení, je právě otázka nedostatečné transparentnosti rozdělování sportovních dotací, peněz na sport pro jednotlivé kluby a svazy. Bude dál pokračovat praxe toho, že příjemci těch hlavních peněžních balíků budou jednotlivé sportovní svazy? Že agentura nebude moci dohlédnout na to, jak právě ony svazy dále s penězi hospodaří a dále je rozdělují?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
V dnešní době tady vlastně máme na stole rejstřík sportovců, rejstřík sportovní infrastruktury a já si myslím, že tady přes tyto věci i přes ty sportovní svazy přerozdělování peněz ke koncovému uživateli by mělo být daleko lépe kontrolováno a mělo by se to daleko více zprůhlednit. Já to tady zmiňuji pořád dokola, je tady 20 úředníků, kteří přerozdělovali dotace, ale už nebyli schopní kontrolovat, jestli opravdu ta dotace byla účelově použitá. Dneska, jestli tam bude 80 úředníků, tak určitě na to úředníci budou vyčleněni a budou tady tuto transparentnost...

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Takže ta nová agentura by měla mít kapacitu na tohle to dohlédnout podle Vás.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Měla by mít kapacitu, aby na to dohlédla.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Nicméně, ale ten systém, kdy jsou ty svazy, které hospodaří s těmi penězi a dále je rozdělují na jednotlivé sportovní oddíly, ten Vy podporujete? Ten by podle Vás měl zůstat?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Když to vezmu z pohledu svazu, tak kdo lépe ví, kde co má? Jsou to ty svazy. Svazy ví, kde mají nějakou svoji sportovní infrastrukturu, kde mají nějaké kluby. Já si myslím, že když se zeptáte kteréhokoliv úředníka na MŠMT, který se věnuje sportu, tak určitě neví, jestli v Dolní nebo Horní Lhotě nějaký klub je. Ten svaz to ví, protože ho má u sebe zaregistrovaný.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Tomu rozumím, ale zároveň nejvíc pochybných kauz a skandál okolo rozdělování peněz na sport pramenilo právě z neprůhledného rozdělování peněz na jednotlivých svazech. Proto se na to ptám.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Protože tam nebyla ta kontrola. A pokud těch úředníků bude opravdu 80, tak určitě budou vyčleněni úředníci na to, kteří tady toto budou kontrolovat, kteří se můžou rozjet a jestli klub v Dolní Lhotě je určena pro něho dotace, která jde přes ten svaz, tak ten úředník se může na to dotazovat. V dnešní době 20 úředníků bohužel, když přerozdělovalo nějakých 7000 dotací ročně, určitě ke každé dotaci, nemohli se na každou dotaci optat, jestli opravdu ta dotace byla využita a nebo ne.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Když Vás tak poslouchám, jak se neustále vracíte k těm 20 úředníkům na Ministerstvu školství, napadá mě, jestli nestačilo prostě jejich počet jenom zněkolikanásobit a nemusel kvůli tomu možná vznikat nový úřad?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Ano i tato otázka byla nasnadě. Ale vezměte si, že ten sport na tom MŠMT byl takovou Popelkou. A jak já říkám, sport si prostě zaslouží svoje Ministerstvo. A tato agentura je, nebo aspoň z mého pohledu je předskokanem nějakého ministerstva. Takže za pár let třeba se opravdu podaří a budeme mít tady třeba Ministerstvo sportu a cestovního ruchu, jaké mají v jiných státech.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Mimochodem tušíte, kolik ta agentura bude stát?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já myslím, že náklady na tu agenturu bylo kolem 100 000 000 Kč ročně, pokud se nemýlím? Nebo do 100 000 000 Kč ročně. To opravdu netuším, tuto částku přesně nevím.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Jenom mě zajímají náklady na instituci která, jak říkáte, má tedy nést větší důraz právě na agendu sportu. A zajistit tu větší kontrolu, když jste pro to hlasoval.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že by to mělo být do sta milionů korun.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Říká můj dnešní host, kterým zůstává 
poslanec Občanské demokratické strany, Jakub Janda.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A co dál pro český sport, pane 
poslanče? Agentura určitě není samospásná a není jediným řešením proto, aby se český sport podařilo znovu nastartovat a nasměrovat k lepším výsledkům. Tak jak to vidíte Vy? Co by měly být ty jasné priority pro příští období?

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Těch podnětů je spousta. Tady je další, my musíme vlastně vracet zpátky děti do sportu. Zmiňoval to i Milan Hnilička. Dneska děti sportují málo a neumí ani udělat kotoul. Jestli bude teda předsedou agentury, já mu opravdu tady toto nezávidím. Ten sport zpátky nastartovat. Máme tady školní sport, máme tady vlastně klubový sport. Dále tady máme sport handicapovaných, to je opomíjené téma, sport pro všechny, otevíráte školní hřiště. A pak, když si to vezmeme sportovní infrastruktura. Vezměme si, v jakém stavu je naše sportovní infrastruktura, a to je další taková věc. Tady toto musí dojít k nějaké revitalizaci, opravám, protože když si to vezmete ze svého pohledu, půjdete raději na krásné spravené hřiště, kde máte všechno nachystáno, anebo půjdete na nějaké staré škvárové hřiště, kde vlastně nemáte se ani pořádně kde převléct? Takže to je jedna věc s druhou, které do sebe zapadají.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vy jste jako jeden ze svých cílů, když jste nastoupil do 
Poslanecké sněmovny zmiňoval přípravu zákona o sportu. Budete se na jeho přípravě podílet? Třeba spolu právě s už zmiňovaným Milanem Hniličkou? Byť jste oba z jiných politických stran, ale sami jste hovořili o tom, že chcete spolupracovat v tomto tématu.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Toto téma hodně diskutujeme. Dá se říct, že na toto téma bylo svoláno už několik podvýborů sportu, v budoucnosti znovu bude. Bude na to svolán podvýbor. Dá se říct, že já jsem na tom nikdy nepřestal pracovat. Teď jsem to trošku musel upozadit, z tohoto důvodu, že jsem se věnoval přípravám pozměňovací a komplexní pozměňovacího návrhu sportovní agentury, ale pracuji na tom. A teď čekám jenom na to, až začne pracovat Národní sportovní agentura, abych ji do toho mohl zakomponovat. Já jsem si tady nechal 
parlamentním institutem vytáhnout, jak to je tady v Evropě, které státy mají zákon o sportu, a když to vezmu třeba na Slovensku, zákon o sportu vstoupil v platnost, myslím, že v roce 2015. Tento zákon mám a myslím, že tím bychom se mohli hodně inspirovat.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Měly by se podle Vás, protože to je také velmi diskutovaná věc v této problematice, vydělit takzvané prioritní sporty? Aby se více, jinak, hlouběji a lépe podporovali.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
To je otázka. To je hodně diskutabilní otázka. Samozřejmě nedokážu teď na to odpovědět.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Počkejte, to je jedna přece ze základních otázek, která se v téhle debatě objevuje.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Ano, je to jedna ze základních, je to jedna ze základních otázek.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Vy se bojíte toho, že by tam nebyly skoky na lyžích, že?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já si myslím, že skoky na lyžích jsou tradičním sportem. Máme tam olympijskou medaili. Ale vezměme si, co je tradiční sport. U nás se tradičním sportem stalo asi vesměs už všechno. Je tradičním sportem fotbal, je tradičním sportem hokej? Našim fotbalistům se nedaří, hokejistům se nedaří. A teď je třeba na tom dobře snowboarding díky Ester Ledecké. Je to tradiční sport nebo není to tradiční sport? Je to nový sport, který vznikl někdy koncem osmdesátých začátkem devadesátých let, a proč tento sport jako nějak upozadíme, protože nepatří mezi tradiční sporty?

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Takže jste spíš proti tedy vydělování prioritních sportů, jestli tomu dobře rozumím?


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já jsem pro to, aby bylo každému měřeno stejně. Takže, dá se říct, že jsem proti vymezování tradičních sportů.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Dobrá, ale zároveň ti, kteří se baví o reformě, řekněme, českého sportu odkazují často na úspěšné státy, jako je Holandsko, Rakousko, nebo například Norsko. A v řadě těchto států právě prioritní sporty fungují a jsou páteří celého toho systému.


Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Máte pravdu. Opravdu tady toto na to si myslím, že budou hodně velké diskuse. A já v tuto chvíli nejsem schopný na tuto otázku odpověď, ke které fázi bych se přiklonil. Já budu rád, když u nás sport bude prostě fungovat.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
Říká můj dnešní host, kterým byl 
poslanec Občanské demokratické strany a také bývalý skokan na lyžích, Jakub Janda. Moc Vám děkuji za návštěvu ve studiu.

Jakub JANDA, poslanec /ODS/:
Já taky děkuji, na shledanou.

Marie BASTLOVÁ, moderátorka:
A od mikrofonu se loučí Marie Bastlová.